Oklahoma'da Vahşi Kediler Var mı? Bilinmesi gereken!

  bir bobcat yakın çekim



Oklahoma, iki farklı ama aynı derecede zor yaban kedisi türüne ev sahipliği yapar: vaşak ve dağ aslanı. Bobcats Oklahoma'da çok sağlıklı bir nüfusa sahiptir ve eyaletin her yerinde bulunur ve dağ aslanlarının Oklahoma'da yaşadığına dair doğrulanmış kanıtlar olsa da, inanılmaz derecede nadirdirler ve görülmeleri çok azdır.

Oklahoma'daki Bobcats

  yerde yatan bobcat

Kredi: aiamkay, Pixabay





bu vaşak ( L ynx rufus ) ortalama ev kedinizin yaklaşık iki katı büyüklüğündedir ve sevimli ve sevimli görünmelerine rağmen, ortalama evcil kedinizden çok farklıdırlar. Bobcats, Delaware hariç Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her bitişik eyalette bulunur. Oklahoma'da vaşakların yaygın bir nüfusu var. Eyalet içindeki her ilçede bulunurlar ve sayıları çok fazladır.

Dış görünüş

  • Boyut: 26 - 41 inç (Gövde) 4 - 7 inç (Kuyruk)
  • Ağırlık : 11 ila 30 pound
  • Ömür : 10 ila 12 yıl

Bobcats, isimlerini belirgin, kısa siyah uçlu kuyruklarından alır. Yumuşak tüyleri değişkendir, grimsi kahverengiden kahverengimsi kırmızıya kadar değişen renkte benekli desenler ve ön bacaklarda koyu çubuklar ve beyaz bir karın bulunur. Püsküllü kulakları, yakın akrabaları olan Kanada vaşağına çok benzer. Çok büyük pençeleri ve uzun bacakları var.



Diyet

Bobcats, saatte 30 mile kadar koşabilen ve 10 fite kadar sıçrayabilen sinsi ve sabırlı avcılardır. Oklahoma'da diyetleri tavşanlar, sincaplar, kuşlar ve diğer küçük avlardan oluşur. Geyik gibi çok daha büyük avları alt etme yeteneğine sahiptirler, ancak daha küçük oyuna bağlı kalma eğilimindedirler.

  hayvanat bahçesinde bobcat

Resim Kredisi: Pixabay

Habitat ve Davranış

Bobcats, bulunan uyarlanabilir bir türdür. Kuzey Amerika boyunca ve tüm Oklahoma eyaletinde yaşarlar. Ormanda gelişirler, ancak bataklıklarda ve çöllerde kolayca yaşayabilirler ve hatta banliyö bölgelerinde dolaştıkları bilinmektedir.

Bobcats, çok sayıda olduğu düşünüldüğünde bile, insanlar tarafından nadiren görülen çok zor yaratıklardır. Av ararken en çok şafak ve alacakaranlıkta aktiftirler. Bu hayvanlar, kıştan ilkbahara kadar süren üreme dışında yalnızdır.

Oklahoma'daki Dağ Aslanları

  Yerde yatan dağ aslanı

İmaj Kredisi: PublicDomainResimler, Pixabay

dağ aslanları bilimsel adıyla bilinen Puma Concolor, bazen puma, puma ve panter olarak adlandırılır. Menzilleri Kuzey Amerika'dan Güney Amerika'ya kadar uzanır ve Birleşik Devletler'in her yerinde bulunurken, vahşi kediler, kurtlar ve ayılar gibi büyük yırtıcılar bilerek öldürüldüğünde, popülasyonları Avrupa yerleşiminden sonra yok edildi. Günümüzde, Oklahoma'daki dağ aslanları çok az sayıdadır, ancak yine de görülmeye devam edilmektedir.

Dış görünüş

  • Boyut: 6 – 8 fit
  • Ağırlık: 130-150 lira (Erkek), 65-90 lira (Kadın)
  • Ömür: 8-13 yıl

Dağ aslanları, beyazdan beyazımsı-griye kadar karın altı olan bej ila sarımsı renkli paltoları olan büyük kedilerdir. Vücut boyutları coğrafi konuma bağlı olarak değişir, ancak erkekler tipik olarak 130 ila 150 pound arasındadır, dişiler ise 65 ila 90 pound arasında oldukça küçüktür.

Dağ aslanları, toplam vücut uzunluklarının yaklaşık üçte birini alabilen siyah uçlu uzun, ağır kuyruklara sahiptir. Bacakları uzundur ve pençeleri masiftir. Başları vücut ölçülerine göre biraz küçüktür ve kehribar rengi gözlere sahiptirler.

Diyet

Bir dağ aslanının diyeti esas olarak geyiklerden oluşur, ancak tavşanlar, hindi, rakunlar, sincaplar ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli diğer oyunları da avlayacaklardır. Ara sıra geyik gibi daha büyük hayvanları alt ederler, ancak elk Oklahoma'da çok nadirdir. Elk, yalnızca Wichita Dağları Yaban Hayatı Sığınağı ve Pushmataha, Cookson Tepeleri, Spavinaw ve Cherokee yaban hayatı yönetimi alanlarında bulunur.

Oklahoma sınırları içindeki başlıca av öğesi, eyalet genelinde bulunan beyaz kuyruklu geyiklerdir. Oklahoma'da bir katır geyiği popülasyonu var, ancak bunlar yalnızca eyaletin en batı kesiminde yaşıyor.

  dağ aslanı dinlenme

Kredi: 3031830, Pixabay

Habitat ve Davranış

Dağ aslanları, çeşitli farklı habitatlarda ve arazilerde gelişebilen çok uyumlu hayvanlardır. Kuzey Amerika'da, en yaygın olarak dağlık bölgelerde bulunurlar, ancak geyiklerin olduğu her yerde bulunabilirler. Bu kediler çöllerde, dağlarda, ovalarda, mangrov ormanlarında, yaprak döken ormanlarda, kanyonlarda ve çayırlarda bulunabilir.

Dağ aslanları, vaşaklara benzer, ancak çok daha az yaygın olan çok zor yaratıklardır. Diğer büyük kedilerin aksine dağ aslanları kükremezler. Hırıldayarak, tıslayarak, çığlık atarak ve mırıldanarak ses çıkarırlar. Şafakta ve alacakaranlıkta en aktif olan yalnız hayvanlardır. Avlarını genellikle arkadan takip eden hırslı avcılardır. Saatte 50 mile kadar koşabilirler ve güçlü arka ayakları 45 feet'e kadar sıçramalarına izin verir.

Oklahoma'daki Dağ Aslanlarının Gizemi

Oklahoma ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 48 bitişik eyaletin tümü bir zamanlar başlıca dağ aslanı habitatlarıydı. 19 sırasında inci Yüzyıl yerleşimi ve arazi gelişimi, Oklahoma eyaleti içinde dağ aslanları ortadan kaldırıldı.

Yerleşimciler, kendilerine ve hayvanlarına tehdit olarak görülen büyük yırtıcıları vurup öldürürlerdi. Ayrıca bu süre zarfında dağ aslanının ana av kaynağı olan geyik popülasyonunu da azalttılar. Küçük dağ aslanı popülasyonları batı Amerika Birleşik Devletleri'nde kalırken, Doğu Amerika Birleşik Devletleri popülasyonları silindi.

1800'lerin ortalarından beri, eyalet içinde dağ aslanlarının görülmesi ve somut kanıtları düzenli olarak meydana geldi ve biyologlar tarafından belgelendi. Rapor edilen yüzlerce görüş olsa da, görüşün aslında bir dağ aslanı olduğunu doğrulamak için somut kanıtlar gerekiyor. 2002'den bu yana, eyaletin her yerinde 50'den fazla onaylanmış dağ aslanı görüldü.

Oklahoma, eyalet içinde canlı bir dağ aslanları popülasyonunun üremesine dair kanıtlardan yoksundur. Bu vahşi kedilerin teyidi, yol kamerası görüntülerinden, saç örneklerinden, izlerinden ve tek tek dağ aslanlarının ya yollarda vurulmasından ya da vurularak öldürülmesinden geliyor.

Çözüm

Oklahoma'da hem bobcats hem de dağ aslanları bulunabilir. Bobcats, eyaletin her yerinde bol miktarda bulunan bir türdür, dağ aslanları çok daha nadirdir ve Oklahoma'nın eyalet içinde üreme popülasyonuna dair resmi bir kaydı yoktur, dolaşan bireysel kedilerin süregelen doğrulanmış gözlemleri vardır. Her iki hayvan da yalnız ve çok zor, bu vahşi kedilerden herhangi birinin görülmesi nadirdir, ancak gerçekleşir.

+ Kaynaklar